Ceremóniák

Egy esküvő mindenkori kötelező eleme a polgári szertartás. Magyarországon 1895. október 1-jén lépett hatályba az a törvény (1894. évi XXXI. törvénycikk), amely kötelezővé tette a polgári házasságkötést. A másik opcionális vagy választható szertartás az egyházi esküvő, amikor az egyházi felekezet gyülekezete vagy a násznép jelenlétében, Isten színe előtt megerősítitek a fogadalmaitokat.
Manapság a polgári szertartás alatt sokan azt értik, hogy „bemegyünk a házasságkötőbe/városházára, aláírjuk gyorsan az anyakönyvet, és készen is vagyunk”. Igen, így is lehet, ha időt szeretnétek spórolni, na meg a költségekből is jó lenne faragni valahol. De választhatjátok azt is, hogy felfogadtok egy szertartásvezetőt annak érdekében, hogy a polgári szertartás sokkal személyesebb, meghittebb és ünnepélyesebb legyen. Ilyen esetben kicsit rugalmasabbak a lehetőségek, belevihettek több olyan elemet az esküvő ezen részébe, ami jobban tükröz, jellemez Titeket. Így mondhattok egymásnak fogadalmakat, verseket, lehet zenés-verses blokkokkal díszíteni az ünnepi perceket, és természetesen különböző „ceremóniák” közül is választhattok (homok, lakat, kötél, gyertya, stb.) Egyet viszont leszögezhetünk mindegyiknél. A szertartások mind-mind azt jelképezik, hogy két külön dologból, lélekből, szívből egy lesz. Egy úton haladtok tovább, egy a sorsotok, egybeforr az életetek. Hiszen erről szól a Nagy Nap. Nő és Férfi „eggyéválik”, közös útra lép, közös kalandok elé néz. Nézzük hát ezeket a szertartásokat egy kicsit részletesebben:

 

Esküvői fogadalom

Ha Ti is láttatok már romantikus amerikai filmeket, sorozatokat, akkor biztosan emlékeztek rá, hogy az esküvői jelenetben egy gyönyörű (általában) kültéri helyszínen a menyasszony és a vőlegény elmondja vagy felolvassa egymásnak az esküvői fogadalmát. A fogadalom szövege bármit tartalmazhat, amit a felek szeretnének belefoglalni, és „nagyközönség” előtt előadni a szerelmüknek.

 

Faültetés és növényültetés

A környezettudatos szertartások egyike a faültetés, így egy ilyen emléketek is lehet a Napotokról, és egyben tehettek valamit a környezetért is. Egy „új élet” teremtésével csodálatosan tudjátok jelképezni a közös életetek kezdetét. Ez a ceremónia is kicsit több odafigyelést igényel, hiszen könnyen összepiszkolhatjátok magatokat. Így a legegyszerűbb, ha már előtte elültetitek a fát és a szertartás során pedig jelképesen tesztek rá még egy kis földet, amit hozhattok például a szülői háztól is.

Igazából nem sokban különbözik a faültetéstől. Talán kicsit valószínűbb, hogy jobban életben marad egy tő virág, vagy bármilyen növény, mint a fa. Főleg, ha nem vagytok a növénytartásban olyan járatosak. Előnyei, hogy kisebb helyen elfér, nem olyan körülményes a szállítása sem, bár a fa hasznosabb a környezet számára. Válasszatok Ti!

 

Fröccs vagy rosé keverés

Készítsetek együtt valami igazán zamatos fröccsöt. Keverhettek egy egész palack bort szódával, hogy az örömszülők, tanúk is megkóstolhassák majd az eredményt. De meg is hagyhatjátok magatoknak, hogy megalapozzátok a vacsora és a lakodalom hangulatát.

Egyikőtök egy kis fehérborral, másikótok egy kis vörösborral tehet hozzá a közösen készített rosétokhoz. A szertartás után bátran koccintsatok vele, biztosan jól sikerül majd.

 

Fűszer keverés

Két különböző állagú vagy színű fűszer összekeverése is nem hétköznapi eredményt tud adni. Keverjetek össze két fűszert, és alkossatok valami igazán érdekes elegyet kettőtökből, és soha ne felejtsétek el fűszerezni a közös élményeket, életet.

 

Galambreptetés vagy lepkereptetés

A galambreptetés, mint esküvői ceremónia egyre ritkábban választott opció. A fehér galambok a szeretetet és a békét, a hűséget jelképezik. Két vagy több galamb röpte jelképezi az új, közös élet kezdetét, mely békével és szeretettel teli lesz.

A pillangó a szerelem és a lélek szimbóluma is egyben. Viszont a lepkereptetés sokkal kacifántosabb, mint azt gondoljátok. Nem mindegy, hogy hány fok van, vagy hogy mennyi fény éri őket a röptetés előtt, és az sem, hogy hogyan tároljátok őket a ceremónia előtt. Gyönyörű látvány lehet, ha minden klappol és összejön, viszont elég rizikós a sok tényező miatt, amire figyelnetek kell. Ha mindenképpen ragaszkodtok ehhez a szertartáshoz, akkor bízzátok rá olyanra, aki 100%-osan odafigyel az előírásokra és betartja azokat.

 

Gyertya ceremónia

A ceremóniák közül az egyik leggyakrabban választott szertartás a gyertya ceremónia, mely a szerelmetek lángját, tüzét jelképezi. Két külön gyertya lángjával egy harmadik, Titeket szimbolizáló gyertyát gyújtotok meg, és a külön gyertyákat elfújjátok. Sok esetben a közösen meggyújtott gyerta egy díszes, Nektek készített gyertyaállványon van, amely a családi asztal gyönyörű dísze lehet majd.
Leginkább beltéri szertartás vagy szélcsend esetén javasolt, hiszen kellemetlen lehet, ha a szél, vagy eső közbeszól. (Legyen egy B opciótok is, ha esetleg fuccsba menne a terv!)

 

Hal ceremónia

Elég eltérő és különös választás, de mégsem a megszokott. Egy közös akváriumba önthettek bele egy-egy halat edényből vagy zacskóból, amiknek gondját viselhetitek a későbbiekben.

 

Homokceremónia

Az egyik legnépszerűbb ceremónia az esküvői szertartás során, mely az egységet, együvé tartozást hivatott szimbolizálni. Két különböző színű dekorhomokot (vagy a leleményesebbeknek színezett sót) öntötök össze egy nagyobb méretű üvegbe, képkeretbe, vázába, homokórába, stb. Kinek mi az, ami tetszik. A leggyakrabban a fényképes képkeretbe és az üvegbe öntés fordul elő. Két különbözőből, két különből egy lesz, amit ti alkottok meg. Önthetitek akár egyszerre, akár felváltva, egy biztos, hogy az eredmény igazán különleges lesz.

 

Időkapszula

Az időkapszula egyre felkapottabb és valljuk be az egyik legromantikusabb opció, ha esküvői szertartások közül kell választani. Mi kell hozzá? Dobozka, üveg, vagy bármi olyan tárgy, amibe üzeneteket rejthettek el és lelakatolhatjátok, lezárhatjátok. Írhattok bele egymásnak üzeneteket, de megkérhetitek a násznépet is, hogy írjanak jókívánságokat, ötleteket, jó tanácsokat vagy gondolatokat kis cetlikre és ezeket zárjátok le egy hosszabb időre. Megegyezhettek a dátumban, hogy mikor fogjátok kinyitni az időkapszulát (például egy házassági évforduló alkalmával, 5-10 év múlva), de az biztos, hogy garantáltan jó és kellemes időtöltés lesz majd olvasgatni az üzeneteket. Milyen jó is lesz kicsit nosztalgiázni és az emlékeitek között kutatni, de akár egy vészesebb időszakban szuper gondolatkeltő, problémamegoldó funkciója is lehet az időkapszulának.

 

Kötél ceremónia

A kötél ceremónia során két vagy három kötél / madzag / zsineg összekötése, összecsomózása, vagy esetleg összefonása lesz a feladatotok, mellyel az igaz szerelem kötését jelképezitek majd. A csomó vagy a fonat jelképezi azt, hogy életetek összefonódott, és közös úton haladtok tovább. Érdemes ezt is egy képkeretre, fatáblára, vagy bármilyen már tárgyra rögzíteni, hogy a falatokat díszíthesse a későbbiekben.

 

Lakat ceremónia

A lakatceremóniára kétféleképpen kerülhet sor. Az egyik lehetőség, hogy két lakatot zártok össze, ami az összetartozást jelképezi majd, a másik variáció pedig, hogy valamilyen kis dobozba, dísztárgyra helyezitek el a két lakatot. Ez a későbbiekben otthonotok egyik ékköve is lehet, ami mindig az esküvőtökre, az egymáshoz tartozásra emlékeztet Benneteket. A kulcsok „eltüntetése” is zajlódhat többféleképpen: odaadhatjátok az anyakönyvvezetőnek vagy a szertartásvezetőnek, beledobhatjátok az esküvői helyszínen található kistóba, vagy héliumos lufira kötve útnak ereszthetitek őket.

 

Lufiposta

Ez a ceremónia nem éppen környezetbarát, viszont nagyon látványos és kreatív tud lenni, és még a kisgyerekek is örömüket lelik benne. Lényege, hogy minden vendég kap egy-egy héliumos lufit, amire egy előre megcímzett képeslapot rögzítenek jókívánságokkal, vagy felajánlásokkal. Ha a megtalálók visszajuttatják a párhoz a képeslapot, akkor a kívánság teljesülhet. Ezt a ceremóniát is lehet környezettudatosabbá varázsolni, hogyha teljesen lebomló léggömböket vásároltok, esetleg olyan kötőzőt tesztek rá, ami vagy szintén lebomló, vagy elengedés előtt le tudjátok venni a lufikról.

 

Óraceremónia

Egy közöse választott, később az otthonotokban elhelyezett szép faliórába együtt tehetitek be az elemeket, vagy együtt állíthatjátok be az időt, szimbolizálva az új, közös időszak, időszámítás kezdetét.

 

Vászonfestés vagy festéköntés

Kicsit maszatolósabb és „kockázatosabb” ez a ceremónia, nagyon vigyáznotok kell a ruhátokra. Egy állványra vagy valamilyen táblára rögzített vásznat, lapot ketten festetek meg különféle színű festékekkel.

A festéköntés esetében két különböző színű festéket öntötök rá a vászonra, így egy egészen elképesztő, különleges absztrakt képet kaphattok. Ez talán kicsit szerencsésebb választás, ha nem vagytok annyira jók a festészetben, hiszen nem igazán tudjátok elrontani. Figyeljetek arra, hogy a vászon alatt helyezzetek el egy tárolóedényt, amibe a felesleges festék lecsoroghat.

 

Whiskey kóla vagy bármilyen más ital keverése

Igen, ilyen is van. Kicsit könnyedebb választás, de vannak párok, akik inkább ezt a lehetőséget választják a mások számára komolyabb/romantikusabb ceremóniákkal szemben. Összekeverhetitek a kedvenc italaitokat, legyen az whiskey-kóla, vodka-narancs, gin-tonic, koktélok.